GEES Enerji, Türkiye’de Enerji Verimliliği ve Yenilenebilir Enerji ile ilgili yasal mevzuatların oluşturulması ve enerji verimliliği bilincinin gelişmesi ile birlikte enerji korunumu ve enerji verimliliği konuları üzerinde yoğunlaşarak, Türkiye’nin geleceğinde büyük rol oynayacak olan enerjinin daha doğru şekilde kullanılmasını sağlamaya çalışmaktadır.
Enerji Kimlik Belgesi Nedir?
Enerji Kimlik Belgesi, "5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu" uyarınca ülkemizde binaların enerji performans hesaplarını ve binaların enerji sınıfını gösteren belgedir. Kısaca açıklamak gerekirse bir binanın enerji verimliliğini, yapının mimari, mekanik, elektriksel, tüm özelliklerini göz önünde bul
undurarak hesaplayarak o yapının enerji sınıfının belirlenmesini sağlar. Bina tıpkı beyaz eşyalarda olduğu gibi A-G arası bir Enerji sınıfı alır.
01.01.2011 tarihinden itibaren yapı ruhsatı alan yeni binalarda, İskan (Yapı Kullanım İzin Belgesi) alınması safhasında ilgili idare ve belediyelerce bu belge istenir. Belgenin kesinlikle bulunması ve ilgili idareye sunulması şarttır.
5627 Sayılı Kanun Nedir? Enerji verimliliği kanunu nedir?
18 Nisan 2007 tarihinde kabul edilmiş Enerji Verimliliği Kanunu, 2 Mayıs 2007 tarihinde, 26510 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
Bu Kanunun amacı; enerjinin etkin kullanılması, israfının önlenmesi, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi ve çevrenin korunması için enerji kaynaklarının ve enerjinin kullanımında verimliliğin artırılmasıdır.
Bu Kanun; enerjinin üretim, iletim, dağıtım ve tüketim aşamalarında, endüstriyel işletmelerde, binalarda, elektrik enerjisi üretim tesislerinde, iletim ve dağıtım şebekeleri ile ulaşımda enerji verimliliğinin artırılmasına ve desteklenmesine, toplum genelinde enerji bilincinin geliştirilmesine, yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanılmasına yönelik uygulanacak usûl ve esasları kapsar.
Enerji verimliliğinin artırılmasına yönelik önlemlerin uygulanması ile özellik veya görünümleri kabul edilemez derecede değişecek olan sanayi alanlarında işletme ve üretim faaliyetleri yürütülen, ibadet yeri olarak kullanılan, planlanan kullanım süresi iki yıldan az olan, yılın dört ayından daha az kullanılan, toplam kullanım alanı elli metrekarenin altında olan binalar, koruma altındaki bina veya anıtlar, tarımsal binalar ve atölyeler, bu Kanun kapsamı dışındadır.
Enerji Kimlik Belgesi Almak Zorunlu mudur? Neden enerji kimlik belgesi (EKB) almalıyım?
İlgili Kanun (5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu) gereğince Enerji Kimlik Belgesi alınması, aşağıdaki yapılar haricinde tüm binalarda zorunludur.
• Sanayi alanlarında üretim faaliyetleri yürütülen binalar
• Planlanan kullanım süresi iki yıldan az olan binalar
• Toplam kullanım alanı 50 m² ’nin altında olan binalar
• Seralar, atölyeler, münferit olarak inşa edilen ve ısıtılmasına, soğutulmasına gerek duyulmayan depo, ardiye, ahır, ağıl gibi binalar
• Mücavir alan dışında kalan ve toplam inşaat alanı 1.000 m² ’den az olan binalar
Apartmanlar, rezidanslar, konutlar, ofisler, eğitim binaları, sağlık binaları, oteller ile AVM’ler gibi bina tipleri için Enerji Kimlik Belgesi hazırlanması zorunludur.
Enerji kimlik belgesi her sene mi alınır? Enerji kimlik belgesi için her yıl para ödenir mi?
Hayır, her sene alınması gerekli değildir. Enerji Kimlik Belgesi düzenlenme tarihinden itibaren 10 yıl süre ile geçerlidir ve bu sürenin sonunda hazırlanacak bir rapor doğrultusunda yeniden düzenlenir.
Enerji Kimlik Belgesi Nasıl Hazırlanır?
Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği kapsamında Enerji Kimlik Belgesi (EKB)’nin hazırlanmasında kullanılacak ulusal hesaplama yönteminin yazılımı olan Bina Enerji Performansı Yazılımı (BEP-TR) 2010 yılı sonunda tamamlanmıştır. Mart 2017 tarihinden bu yana Bep- TR 2. Versiyona geçilmiştir.
Enerji kimlik belgesi yönetmeliği hangisidir?
Enerji kimlik belgesi ile ilgili konuların yer aldığı mevzuat, 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu Resmi Gazete Tarihi: 05.12.2008, Resmi Gazete Sayısı: 27075 olan Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği’dir.